Concentrați-vă pe capacitatea de producție liberă: Turnurile de nivel secund redus prețurile pentru a asigura volumul, iar punctul de cotitură în jos al proceselor mature se apropie

Jul 30,2022
Cerere slabă, comenzi în creștere, inventare în creștere și ajustarea ciclică a industriei semiconductoare, combinate cu impactul factorilor externi politici și economici de mediu, domeniul electronicilor de consum se confruntă cu un „val rece”.

După intrarea în 2022, cererea de pe piața consumatorilor pentru televizoare, tablete, laptopuri, smartphone -uri și alte piețe de consum va încetini, iar clienții finali își vor slăbi eforturile de a trage mărfuri, ceea ce va afecta eforturile de producție de filme ale producătorilor de proiectare în turnători. Reglați strategiile de producție de film și „nivelul apei” corect al inventarului a devenit tema principală, iar capacitatea de proces matură inițial strânsă a arătat semne de slăbire.

În această situație, turnările de prim nivel, cu o calitate mai bună, devin adesea dependența de companii de proiectare pentru a menține producția de film, în timp ce turnările de nivel secund au devenit prima alegere pentru reducerea comenzilor și sunt primele care au presiune.

Potrivit Jiwei.com, începând cu al doilea trimestru, unele produse ale unor turnări de nivel secund au început să reducă prețurile, cu o scădere medie de peste 10%. În al treilea trimestru al acestui an, punctul de inflexiune al crizei de proces matur urmează să apară și va apărea un val mai larg de reduceri de prețuri. sau va urma.


Capacitatea de proces matură „slăbire”

Capacitatea de producție liberă este, fără îndoială, un stimulent major pentru „spargerea de gheață” a prețurilor la turnătorie, care au fost auzite doar în ultimii doi ani.

Conform celor mai recente date din semi, pe măsură ce cererea de procese mature continuă să crească, de la începutul anului 2020 până la sfârșitul anului 2024, capacitatea de producție de 8 inci a producătorilor de semiconductori globali va crește cu 1,2 milioane de bucăți, o creștere de 21%și va atinge un nivel record de 6,9 ​​milioane de bucăți pe lună. .

Odată cu actualizarea continuă și iterația tehnologiei de turnătorie, navele de 8 inci și 12 inch au devenit configurația principală a turnătății. Printre ele, 8 inci sunt utilizate în principal pentru procese mature și procese speciale. Deși industria a suferit de o „penurie” a capacității de producție de 8 inch în ultimii doi ani, ciclul ciclic al capacității de producție este, de asemenea, fermentând în secret.

Cercetările din Isaia consideră că, în prezent, capacitatea de producție a proceselor mature este într -adevăr liberă în a doua jumătate a anului. Luând 8 inci ca exemplu, rata medie de utilizare a capacității în a doua jumătate a anului este de 95 ~ 100%. Utilizarea capacității va scădea la aproximativ 90%. Pe de altă parte, rata de utilizare a capacității procesului de 22/28 nm este încă în jur de 100% în medie în a doua jumătate a anului, iar rata de utilizare a capacității unor FAB poate scădea la 95 ~ 100% și există, de asemenea, de asemenea o situație de capacitate de producție liberă.

„Motivul principal este cererea terminală slabă”. Cercetările lui Isaia au subliniat în continuare: „În prezent, produsele electronice de consum, cum ar fi TV, PC/NB, telefoane mobile și alte piețe sunt slabe în ceea ce privește puterea de consum, care afectează împreună apariția de produse precum IC -urile șoferilor și IC -urile de gestionare a energiei conexe. și acest tip de produs este distribuit în mare parte în procesele de fabricație mature. "

Luând ca exemplu jetoanele de șofer, unii analiști spun că inflația globală, piața lentă a electronicelor de consum, industria panoului LCD a intrat într -un jgheab al unui ciclu descendent, piața de cipuri de șofer a fost implicată, iar prețurile au continuat să scadă, iar prețul Prețurile de turnătorie corespunzătoare ale jetoanelor de șofer au început. Slăbiciunea apare.

Se prevede că dimensiunea pieței de cipuri ale șoferului de afișare globală va scădea cu aproximativ 6% de la an la an, în 2022. Declinul cererii de șoferi s-a răspândit la turnee, cum ar fi avansat din lume și NSMC, și i-a împins să se concentreze la reglarea și răspunsul. Semiconductorul de putere crește proporția de produse cu cipuri non-șofer și explorează activ piața auto; Companiile avansate din lume reduc capacitatea de producție a cipurilor de șofer de panou de afișare de dimensiuni mari și produc în mod activ cipuri de șofer de panou de afișare de dimensiuni mici și mijlocii pentru a menține o utilizare ridicată a capacității.

Pentru a evita scăderea continuă a ratei de utilizare a capacității de producție, turnătoria cu o structură de produs relativ simplă în condiții de reducere a comenzii și capacitatea de producție liberă, reducerea prețurilor și garanția cantității au fost, de asemenea, lansate.

Prețurile OEM au scăzut cu mai mult de 10%


Produse CIP folosind procese de fabricație mature;

Se pare că „tendința” reducerii prețurilor este de neoprit, dar este necesară, de asemenea, că „tratamentul” diferitelor produse și noduri diferite este diferit.

Un proiectant de la un producător de proiectare a declarat pentru Jiwei.com că reducerile curente de prețuri ale turnătății sunt concentrate în principal în categorii precum IC -urile de șoferi și IC -urile de gestionare a puterii.

Sondajul Isaiah a menționat, de asemenea, că, în prezent, unele turnătorii de wafer de nivel secund au scăzut cu aproximativ 5 ~ 15% la prețurile de turnătorie pentru electronice de consum, cum ar fi TV, PC/NB, telefoane mobile și alte IC-uri de șoferi conexe, ICS de gestionare a energiei, etc. .

Deși este același tip de produs, există și tratamente „GAP” pentru diferite aplicații. "Preluarea IC-urilor de gestionare a puterii, ca exemplu, dacă este pentru ICS pentru server și automobile de gestionare a puterii, prețul este relativ stabil, dar pentru PC-uri, laptopuri și smartphone-uri, există o scădere de 5-15%." Cercetarea lui Isaia a subliniat acest „decalaj”.

Din punctul de vedere al nodurilor diferitelor procese mature, există și distincții. Reprezentantul producătorilor de proiectare menționate mai sus a declarat pentru Jiwei Network că deficitul de capacitate actuală de procese mature de 90 nm și mai sus s-a ușurat, din care nodul de 130 nm a scăzut cu 8-12%, iar nodul de 90 nm este de 12-15%.

O persoană din industria de turnătorie a mai spus lui Jiwei.com că, în general, în conformitate cu acordul LTA (acord pe termen lung), care a devenit popular în ultimii ani, prețul de turnătorie va fi ajustat cu aproximativ 10% în fiecare an, iar după trecut Doi ani, capacitatea de producție a fost strânsă. Creșterea prețurilor rezultate, chiar dacă a scăzut, nu a revenit la nivel normal, astfel încât impactul asupra turnării nu este evident pe termen scurt.

Cu toate acestea, atunci când rata de utilizare a capacității se scade, în comparație cu producătorii de prim nivel, acestea au un număr mare de comenzi lungi și comenzi mari, iar multe noduri și categorii de produse pot fi tratate prin ajustarea liniei de produse, afacerea Structura este relativ simplă, iar deprecierea echipamentului nu a fost finalizată. Producătorii de nivelul doi se vor confrunta cu o presiune mai mare și vor trebui să facă compromisuri și solduri între urmărirea pieței, veniturilor și profitului și, de asemenea, testa dacă propriile bariere tehnice sunt suficient de puternice.

"Pentru produsele din anumite domenii specifice, turnătoria va face ajustări în funcție de situația reală a pieței terminalului. Pe de o parte, este de a menține comenzile și de a reduce prețurile ca ultimă soluție. Pe de altă parte, este de asemenea pentru Reduceți presiunea asupra clienților și a producătorilor de terminale și lucrați împreună pentru a depăși jgheabul. Într -o anumită măsură, este, de asemenea, un efort pentru a depăși dificultățile împreună. " Persoana a recunoscut sincer.

Poate veni un punct de inflexiune descendent

Pentru semnele „dezlănțuirii” prețurilor în procesele mature, industria poate fi mai preocupată de efectul său domino. Acesta va fi „punctul de inflexiune” al capacității de producție de la deficit la slăbiciune?

Chen Xiang, un analist senior la Jiwei Consulting, este relativ prudent. Downgrade ar trebui să fie un răspuns la cererea pe piața terminală. Slăbiciunea electronicelor de consum, cum ar fi smartphone -urile, trebuie să fie principalul motiv. Cu toate acestea, turnătorii și -au îmbunătățit recent structura produsului. pentru a se adapta la schimbările pieței.

"Reducerea prețurilor a unor procese mature este încă din cauza faptului că turnătoria nu dorește să renunțe la anumite capacități de producție și comenzi ale clienților. Pe termen lung, este încă necesar să se ajusteze structura produsului de producție în combinație cu piața. Reducerea prețului este doar o metodă temporară pentru a asigura comenzile, iar cererea și capacitatea de producție trebuie să ajungă în continuare la un echilibru. ”Chen Xiang consideră că aceasta este o măsură convenabilă.

"Reducerea prețurilor nu ar trebui să fie durabilă. Dacă există o reducere a prețurilor, va exista o extindere substanțială? Piața, inclusiv capacitatea de producție, plutește, iar capacitatea inițială de producție a noii fabrici a TSMC va fi redusă și acestea sunt, de asemenea, reduse fiind ajustat constant. Dacă reducerea prețurilor continuă, această piață este prea nesănătoasă. A dispărut. " Chen Xiang a analizat în continuare.

În orice caz, este sub presiune grea pentru industria de turnătorie care s -a extins agresiv sau a construit nou în ultimii doi ani. Sub impactul acestor reduceri de preț, viteza de expansiune a capacității poate încetini și mai mult. Potrivit Jiwei.com, unele turnătorii de wafer au „lovit chiar frânele” pe proiectele lor de extindere a capacității mature.

Potrivit Semi, 34 de noi fabrici au venit online în 2020 și 2021, iar alte 58 sunt programate să înceapă construcția între 2022 și 2024, ceea ce va crește capacitatea globală cu aproximativ 40%.


Conform cercetărilor lui Isaia, reducerea prețurilor a unor produse cu proces matur și slăbirea utilizării capacității în a doua jumătate a anului pot încetini extinderea producției de proces matur de către fondatoarele de wafer inițial foarte active. Din perspectiva 22/28 nm, s -a prevăzut anterior că vor exista 70 ~ 80K/m de capacitate de producție nouă în 2023, dar poate fi redusă la 60 ~ 70k/m în prezent, dar depinde în continuare de judecata cuprinzătoare a cererii de piață și a ciclului de aprovizionare a echipamentelor anul viitor.

Pentru industria de turnătorie continentală, experții din industrie au analizat că China are cea mai mare piață semiconductoare din lume și este de necontestat creșterea capacității de producție de mai multe ori din perspectiva capacității totale de producție a cipurilor continentale. Dar nu este doar o chestiune de cantitate, dar, mai important, calitatea și competitivitatea capacității de producție, care este strâns legată de faptul că poate obține performanță, preț, potrivire IP, timp de livrare și cooperare pe termen lung cu clienții.
Produs RFQ