Analist: afacerea discretă a GPU a Intel pierde bani, iar întreaga divizie AXG poate fi întreruptă

Aug 13,2022
Jon Peddie, care a fost vorbitor invitat la cea de -a 6 -a Micro Semiconductor Summit Analyst Conference, a scris recent o analiză a activității GPU a Intel. El consideră că Intel a investit aproximativ 3,5 miliarde de dolari în dezvoltarea discretă a GPU - investiții care încă nu au fost de a plăti.


Intel's Axg (Divizia de calcul accelerat și grafică) a pierdut 2,1 miliarde de dolari de la lansarea oficială în primul trimestru din 2021. Având în vedere recordul CEO -ului Intel Pat Gelsinger de a anula șase afaceri de la începutul anului 2021, JPR consideră că Axg ar putea fi următoarea afacere care va fi anulată anularea .

Peddie a scris: „Pat Gelsinger nu se teme să ia decizii dure și, dacă proiectele cheie nu vor ieși, va renunța, chiar dacă este un proiect pe care l -ar putea dori personal și au existat zvonuri că Axg va fi Următoarea divizie care va fi închisă ".

Când Intel și -a făcut public planurile de a dezvolta soluții grafice discrete în 2017, a anunțat că intenționează să -și folosească GPU -ul pentru a aborda funcții precum calcul, grafică și inteligență pentru mașini pentru aplicațiile client și centrul de date. Unitatea de afaceri de bază și vizuală de calcul este un permis suplimentar de asistență pentru a aborda piața emergentă a calculatoarelor Edge.

În cei cinci ani de dezvoltare discretă a GPU, compania a lansat două GPU-uri discrete de la procesarea PC-urilor ieftine și unele aplicații din centrul de date; a introdus o arhitectură grafică cu putere redusă pentru GPU-uri integrate; livrat oneapi, care poate fi utilizat pentru programarea procesoarelor, GPU -urilor, FPGA și a altor unități de calcul; Arhitectura GPU XE-HP anulată pentru GPU-urile Centrului de date; Transporturi întârziate de GPU-uri Ponte Vecchio Compute pentru aplicații de calcul AI și de înaltă performanță de mai multe ori (recent o dată din cauza întârzierilor Intel 4 nod) și au întârziat lansarea GPU-ului XE HPG ACM-G11 cu aproximativ un an.

Jon Peddie consideră că GPU-urile Intel Alchemist 500 și 700 din seria 700 este probabil să eșueze, având în vedere sosirile lor cu întârziere și faptul că vor trebui să concureze cu AMD și Nvidia, Radeon RX 7000 și GeForce RTX, oferte de 40 de seri. În mod evident, va crește pierderile Intel.

Având în vedere palmaresul AXG de la Intel, compania a cheltuit până acum 3,5 miliarde de dolari fără niciun succes substanțial, a spus Jon Peddie. GPU -urile discrete sunt o piață cu totul nouă pentru Intel și necesită multă investiții, așa că nu este surprinzător faptul că există pierderi. Între timp, propriul procesor de învățare profundă Habana Gaudi2 de la Intel arată un avantaj de performanță mai clar decât Nvidia A100 în AI. "Este doar pe jumătate probabilă dacă Intel se va opri și va ieși, iar dacă nu, compania se va confrunta cu ani de pierderi, în timp ce încearcă să intre pe o piață neprietenoasă, dură", a spus Peddie.

Deși poate fi rezonabil ca Intel să anuleze diviziunea AXG și să renunțe la dezvoltarea discretă a GPU pentru a reduce pierderile, trebuie menționat că diviziunea AXG a Intel urmărește mai multe direcții importante din punct de vedere strategic în general, în special pentru GPU -uri discrete. dezvoltare.

Peddie susține că dezvoltarea discretă a GPU în sine a costat într-adevăr Intel până acum, dar trebuie remarcat faptul că, fără o arhitectură concurentă asemănătoare cu GPU, care servește totul, de la caiete de nivel scăzut la supercomputere, Intel nu va putea rezolva multe noi creșteri noi oportunități.

Habana Gaudi2 arată ca o soluție competitivă de învățare profundă, dar nu poate fi utilizată pentru aplicațiile de supercomputare. În plus, fără îmbunătățiri suplimentare ale arhitecturii GPU Intel XE-HPC Date Center GPU, compania nu va putea construi unități de procesare hibridă pentru aplicațiile AI/ML și HPC. Fără un astfel de XPU, planul Intel din 2027 de 1021 operații cu punct flotant pe secundă va deveni din ce în ce mai nerealist.

În timp ce eforturile discrete ale GPU ale Intel au scăzut de așteptări, Intel a avut nevoie de o arhitectură paralelă bine definită de calcul pentru a gestiona încărcăturile viitoare ale aplicațiilor.Dacă Intel oprește dezvoltarea discretă a GPU, va trebui să -și reproiecteze complet foaia de parcurs în ceea ce privește produsele și arhitectura.De exemplu, a trebuit să găsească un furnizor competitiv de arhitectură GPU pentru procesoarele sale de clienți, deoarece mica echipă de dezvoltare a IGPU a Intel din interior ar avea greu să concureze cu soluții de la AMD și Apple pentru SOC -urile clientului său.

Eliminarea diviziei AXG pare a fi o decizie de management din ce în ce mai atractivă.Cu toate acestea, GPU -urile și arhitecturile hibride derivate sunt importante din punct de vedere strategic pentru multe dintre piețele pe care Intel le servește și aplicațiile pentru a servi în următorii ani, astfel încât eliminarea diviziei AXG pare contraproductivă.
Produs RFQ